• Torna Hällestads lanthandel.
Skånes Fria

Byborna som blåst liv i den gamla lanthandeln

Den lilla byn Torna Hällestad utanför Lund tystnade när den lokala butiken gav upp sin sista suck. Ett år senare har det börjat väsnas igen.

Eva Lööw och Eva Nilsson går runt och viskar tyst i den nya butiken i Torna Hällestad. Båda arbetade i Villes handelsbod som gick i konkurs vintern 2012 efter 40 år som lanthandelsbutik. Nu är de för första gången tillbaka i de gamla lokalerna. Och ett visst vemod följer deras steg. Även om de är glada för att butiken fått liv igen, saknar de kontakten med byborna.

– Vi fick se barnen växa upp. Det var socialt och vi hade väldigt fin kontakt. Men det var svårt att få byborna att stanna, säger Eva Lööw.

Bakom kassan står Jens Formare, som tillsammans med bagaren Anders Hammar, driver affären som nyligen slog upp portarna. Lokalen hyr de av ett aktiebolag som skapades med investeringar av 130 bybor, med syftet att köpa fastigheten för att få igång en ny butik i det lilla samhället. Engagemanget har varit stort berättar Jens Formare.

– Det var så tyst och stilla i byn så vi diskuterade vad vi skulle kunna göra och kallade till möte i kyrkan – 140 personer dök upp, det är hälften av alla hushåll i byn, säger han.

Att det blev just han och kollegan Anders Hammar som bestämde sig för att ta över skedde mest av en tillfällighet. Ingen annan visade intresse. Den ena drev ett bageri i sitt garage och den andra hade just blivit arbetslös. Tillsammans beslutade de för att återuppliva butiken, slå ihop det med bageriet och göra om en del till ett kafé.

– Allt de förra ägarna gjorde ska vi ändra, tänkte vi. Annars går det åt skogen. De stora kedjorna äter upp allt och alla, säger Jens Formare.

Och så blev det. I butiken Eva Lööw och Eva Nilsson besöker är inte mycket sig likt. Där det tidigare fanns hyllmeter med basvaror finns det i dag delikatessvaror, en espressomaskin, ett rum för barn, en bokhylla, vedtravar och korgar med surdegsbröd.

Butiken måste vara unik och märkas för att stå sig i konkurransen, förklarar Jens Formare. Annars riskerar de att gå samma öde till mötes som Villes lanthandel, då många bybor dagligen passerar lågpriskjedjor som Willys och ICA Maxi. Därför har de satsat stenhårt på just det närproducerade och ekologiska.

– Kaffet kommer från Södra Sandby, kryddorna från Staffanstorp, oljan från Österlen, marängerna från Sjöbo och ostarna från Brunslöv.

Att många av byborna inte bara äger lokalerna utan också kan hosta upp en extra slant för att köpa ekologiskt hjälper, förklarar Jens Formare. Många har välbetalda arbeten och jobbar i Malmö eller Lund.

– Det är väldigt medvetna personer, säger han.

En av kunderna i butiken är Marianne Brogren. Som pensionär uppskattar hon att det blivit liv i den gamla butiken. Annars tar folk bara bilen – kör iväg till jobbet på morgonen och återvänder inte förrän på kvällen. Utan att de visar sig. Nu kommer i alla fall barnen ut för att köpa godis och glass, säger hon.

– Häromdagen såg jag en hel drös, det är roligt, det var så tyst tidigare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Renässans för lanthandeln

I årtionden har antalet dagligvarubutiker och mackar på landsbygden minskat i rasande fart, men nu tycks trenden vända.

Skånes Fria

Unga svenskar tar tunga droger i Danmark

Av 2 507 personer som besökt de kommunala drogintagningsrummen i Köpenhamn har 223 varit svenskar. Många åker över bara för dagen för att ta sina droger. Nu vill socialtjänsten i Malmö bli bättre på att nå dem.

Skånes Fria

Anna och Joakim överlevde gatulivet

För ett år sedan träffade Skånes Fria Anna och Joakim som levde på lånad tid som hemlösa missbrukare i Köpenhamn. Men en olycka som kunde kostat Anna livet räddade dem båda.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu