• Melanie Freyer kommer från Tyskland och hyr just nu rum i lägenheten på Tellusgatan tillsammans med några vänner. ”På flyget hit varnade en kvinna mig för gängkriminaliteten i Bergsjön – men jag har inte märkt av något. Jag tycker det är en tyst och lugn stadsdel. Enda nackdelen är att det är långt till centrum”, säger hon.
  • Mehmet Yamanlar och Ulla Gawlik driver projektet Tikitut, som lockar turisterna till förorten.
Fria Tidningen

Tikitut vill få fler turister till förorten

Inkludera, personligt och hållbarhet är några av ledorden för grundarna bakom det lokalt förankrade turistprojektet Tikitut. Genom att låta besökarna komma till förorten vill de skapa nya arbetstillfällen och få fler att upptäckta de platser som inte finns utmärkta i turistbyråns broschyrer.

Jag träffar Ulla Gawlik och Mehmet Yamanlar, som tillsammans med Nadia Destici driver Tikitut Community-based Tourism, i en lägenhet på Tellusgatan 40 i Göteborgsförorten Bergsjön. Det är en ombonad och hemtrevlig fyrarummare med tre sovrum, kök och vardagsrum som de hyr ut till besökare från när och fjärran. För den som vill bo privat och komma bort från de vanliga turiststråken i innerstan är det här ett trevligt alternativ. Men det som Tikitut framför allt satsar på just nu är Bed & Breakfast hemma hos folk – man får helt enkelt flytta in hos en familj där man får en säng och frukost, men man kan också boka in andra saker som till exempel gemensam matlagning med värden.

– Det finns inte så många naturliga mötesplatser i staden. När man bor hemma hos någon så skapar man en relation på djupet, och några behåller kontakten även efter att de har åkt härifrån, berättar Mehmet Yamanlar.

Ulla Gawlik betonar också att det ska ses som ett utbyte för båda parter. Både turisten och den som hyr får uppleva ett nytt och annorlunda möte och får nya erfarenheter.

– Vi vill inte ha turister som bara kommer hit för att stirra, vårt mål är att man ska tänka till och att man ska ha lärt sig något nytt när man åker härifrån, säger Ulla Gawlik.

En del av besökarna kommer från andra länder, som till exempel Tyskland och Italien, men det är också en hel del svenskar och Ulla berättar att de även har haft besökare som bor i Göteborg men som vill se delar av staden som de inte brukar vistas i.

Tikitut anordnar även olika aktiviteter som stads- och naturvandringar, potatisprovning och workshops för nyanlända. På stadsvandringarna får besökarna lära sig mer om bakgrunden till miljonprogramsområdena men även hur gentrifieringen påverkar olika stadsdelar. Tanken är också att knyta ihop det gamla och det nya genom att både se på gamla fornlämningar och möta personer som arbetar och är aktiva i Bergsjön i dag.

– Det som är speciellt med Bergsjön är att vi har 91 olika nationaliteter representerade här. Det finns människor från nästan hela världen samlade vilket gör att vi kan ha ett stort utbyte och lära oss av varandra, säger Mehmet Yamanlar.

Ulla Gawlik lyfter också fram närheten både till staden och naturen som något positivt för stadsdelen. Hittills är det alltså i Bergsjön som det mesta av verksamheten äger rum, men framöver vill de utöka till hela östra Göteborg som förutom Bergsjön omfattar stadsdelarna Kortedala, Utby, Kviberg och Gamlestaden.

Tikitut arbetar med konceptet hållbar turism som går ut på att skapa en utveckling som är både socialt, ekonomisk och miljömässigt hållbar. Den ekonomiska hållbarheten märks genom att de försöker få mindre företag i östra Göteborg att växa genom att stötta dem och rekommendera dem för besökarna. På det sättet skapas också fler arbetstillfällen i en stadsdel med väldigt hög arbetslöshet. Den miljömässiga biten går bland annat ut på att främst köpa ekologiskt, fair trade och second hand, att uppmana deras samarbetspartners att göra det samma och att rekommendera besökarna att åka kollektivt.

Och namnet då – Tikitut – vad står det för?

– Vi valde att kalla det för Tikitut för att det är ett annorlunda ord som väcker nyfikenhet. Det är också ett ord som är tomt på innehåll och därför kan vi fylla det med det som vi tycker är viktigt, säger Ulla Gawlik.

Fakta: 

Tikitut

Tikitut är ett projekt som drivs av FLU – Föreningen för lokal utveckling. Målet är att bli ett socialt företag.

Projektet lanserades 2012 och har i år fått ett stöd från Sociala resursnämnden för att kunna satsa på hållbar tillväxt i nordöstra Göteborg.

De har också haft flera samarbeten med bland andra Familjebostäder, Emmaus Björkå, Västarvet samt med många lokala föreningar i Bergsjön.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu